Koordinatsystemet
Koordinatsystemet
Koordinatsystemet er en brainstorm aktivitet, der får deltagerne til at udtrykke og prioritere deres ideer og løsninger på en given problemstilling på en mere aktiv og visuel måde. Som aktivitetsansvarlig får du mulighed for at give alle tid til at komme på banen, samtidig med at du sikrer en fælles proces.
Antal deltagere: 2-15 (ved flere del op i to grupper)
Aktiviteten:
Giv alle nogle post-its og en kuglepen.
Introducer nu et emne, som deltagerne skal brainstorme på ideer til:
– Hvordan kan vi blive bedre til at inkludere mennesker med handicap?
– Hvordan skal vi få flere frivillige til foreningen?
– Hvordan skal vi få flere medlemmer til foreningen?
– Hvad skal vi lave skaffe penge til vores årlige sommercamp?
– Hvilke opgaver skal bestyrelsen kaste sig over det kommende år?
Ud fra det valgte emne, får deltagerne nu 5 minutter til at sidde for sig selv og nedskrive ideer og løsninger til den valgte problemstilling. Hver ide/løsning nedskrives på hver sin post-it.
Når tiden er gået, læses ideerne/løsningerne op en efter en, hvorefter gruppen diskuterer og beslutter hvor den skal placeres i et stort koordinatsystem. Ideen/løsningen placeres ud fra en forestilling om hvor store ressourcer den kræver (y-akse) i relation til hvor virkningsfuld den er (x-akse).
– En ide der kræver få ressourcer og er meget virkningsfuld er en diamant og bør prioriteres.
– En ide der kræver mange ressourcer og er meget virkningsfuld, betyder at man skal tage arbejdstøjet på, og bør overvejes, hvis ressourcernes kan findes.
– En ide der kræver få ressourcer og er mindre virkningsfuld, er en lavt hængende frugt, og kan overvejes hvis det er nemt og lige til.
– En ide der både kræver store ressourcer og er mindre virkningsfuld bør smides i skraldespanden.
Når alle post-its er placeret i koordinatsystemet, tages de post-its væk, som gruppen bestemmer, de ikke skal arbejde videre med. De post-its (ideer/løsninger) der er tilbage, kan gruppen nu arbejde videre med en efter en.