Skala

Skala er en aktivitet, der får deltagerne til at udtrykke forskellige grader af holdninger og perspektiver i relation til et konkret emne. Fordelen er, at alle deltagere tvinges til at tage stilling, men at de er sammen om det og kan give udtryk for deres holdninger på en mere kropslig måde. Som aktivitetsansvarlig får du et hurtigt indblik i deltagernes holdning.

Antal deltagere: 5 – 100

Aktiviteten: 

En skala kan laves på mange måder.

Trappe: Du kan lade en trappe være en skala, hvor øverste trin repræsenterer ’Altid’/’Helt enig’ og laveste trin repræsenterer ’Aldrig’/’Helt uenig’.

Tal: Du kan printe tallene fra 1-10 og ligge dem som en fysisk skala på gulvet. Eller skrive dem på jorden med et stykke kridt. 10 repræsenterer ’Altid’/’Helt enig’/Rigtig meget’ og 1 repræsenterer ’Aldrig’/’Helt uenig’/’Slet ikke’.

Torv: Du kan have et langt torv, hvor den ene ende repræsenterer ’Altid’/’Helt enig’ og den anden ende repræsenterer ’Aldrig’/’Helt uenig’.

Fremstil nu et spørgsmål. Sig for eksempel:

– På en skala fra altid til aldrig, hvor øverste trin/10/den ene ende repræsenterer ’Altid/det laveste trin/1 og den anden ende repræsenterer ’Aldrig’, hvor meget betyder det for dig, at komme her?

– … Hvor godt kan du lide at vi spiller kamp?

– … Hvor godt kan du lide at vi laver teknikøvelser?

– … Hvor ofte øver du dig derhjemme?

 

Når alle har placeret sig på skalaen, kan du spørge nogle udvalgte på lidt forskellige pladser:

– Hvorfor har valgt at stå her?

– Hvad tror du der skulle til, for at du flyttede dig højere op på skalaen?

 

Tips

– Hvis det er for komplekst for gruppen med en lang skala og hermed også mange gradueringer, så lav evt. blot to poler og en midte, som deltagerne skal forholde sig til. Det kan være:
Enig > hverken/eller < Uenig
Ja > måske < Nej
Altid > nogle gange < Aldrig

– Start eventuelt med nogle lidt sjove skalaspørgsmål, så stemningen bliver lidt løs og uformel.