Fladbrød over bål

Formål:

Formålet med aktiviteten er at forme og bage fladbrød i naturen over bål.

Forberedelse:

  • Dej (8-10 stk.)
  • 500 g. hvedemel (8 dl.) (evt. blandet mel)
  • 1 tsk. salt (+ evt. ½ tsk. sukker)
  • 1 pose tørgær eller en pakke gær (50 g.)
  • Ca. 3 dl. vand

Lav en god bunke gløder

Bland evt. tøringredienser hjemmefra i en plasticpose med god plads til at dejen kan hæve. En ½-1 time før man vil bage brødet tilsættes vand lidt efter lidt, mens der æltes på posen med indhold, indtil dejen har den ønskede konsistens. Tilsæt løbende lidt vand. Når dejen er æltet sammen, så den ikke klæber på posen, er den klar. Slå en let knude på posen. Husk der skal være plads til at dejen kan hæve. Dejen hæver i ½ – 1 time evt. inde under tøjet eller i varmen nær bålet, hvis det er koldt. Når den er hævet til ca. dobbelt størrelse, er den klar til brug. Husk god håndhygiejne.

Rekvisitter:

Mel, salt, gær, vand  – evt. sukker, olie og fyld.

Plasticpose eks. 8 liters.

Rist, bageplade eller pander.

Tørt brænde, optænding, tænder.

Aktiviteten:

Trin 1: Lav først dejen eller tag den dej du har med hjemmefra frem.

Trin 2: Små fladbrød kan være nemme at lave. En lille klump dej trykkes ud til et fladt brød, ca 1/2 cm tykt og 15 cm i diameter.  Brødet bages på en rist over gløder.  Det bages ca. 5 min på hver side. Sørg for god afstand til gløderne, så de ikke bliver sorte. Brødene skal vendes ofte.
Brødene er færdige hvis de lyder hule, når man slår let på dem med en finger.

Variationer:

Brødene kan bages på små pander. Her kan hver enkelt deltager selv holde og eller få hjælp til dette.

Man kan købe færdig butterdej, tærtedej, filodej, croissantdej, knækbrødsdej eller andet. Knækbrødsdej kan rulles ud mellem to stykker bagepapireller.

Lav evt. pakker

Brødene kan bages i mange forskellige varianter f.eks. med sankede spiselige urter og blomster, pizzafyld, gedeost, honning og rosmarin, ansjoser, løg og hvidløg eller anvendes til eks. sandwich, burgere eller som pitabrød

Dejen (alternativ grunddej) laves i plastpose og æltes sammen ved at klemme uden på posen. Når dejen er æltet sammen, så den ikke klæber på posen, er den klar. Slå en let knude på posen. Husk der skal være plads til at dejen kan hæve. Posen kommes nu ind på maven, hvor den kan hæve lunt. Når den er hævet til ca. dobbelt størrelse, er den klar til brug.

 

 

Relaterede øvelser

  • Snobrød

    Formål

    Formålet med aktiviteten er at lave og tilberede sit eget snobrød på pind over bål i naturen.

    GÅ TIL ØVELSE