Snobrød
-
Generelle tilpasninger
Forklar i detaljer, hvad der skal foregå. Vis evt. billeder af processen, så det bliver visualiseret inden aktiviteten.
Hver portion dejklump kan kommes i en pose og man kan nu forme dejen, mens den er i posen. Det er ikke alle, der bryder sig om følelsen ved at røre ved dejen. Det kan være lettere at arbejde med dejen i en pose. Der sker ikke noget ved, at dejen tabes.
Placer et stykke brænde eller en y-pind i lidt afstand fra bålet, så det er lettere at holde snobrødspinden. Eller lad pinden støtte på en sten placeret i kanten af bålet, så er den ikke så tung at holde.
Benyt et bålsted, hvor der er grillrist over bålet, dette gør at snobrødet ikke falder ned i bålet og flere kan selv holde på snobrødspinden, når den hviler på risten. -
Kognitive & psykosociale udfordringer
Vis, hvad der skal ske i stedet for blot at fortælle. Benyt evt. billedmateriale af processen trin for trin.
-
Bevægelsesudfordringer
Benyt evt. sækkestol, strandstol, trekker chair, stabilo pude eller lignende så deltageren med støtte kan komme tæt på bålet.
Hvis deltageren sidder i kørestol, så sørg for et bål, der passer i højden.
Der kan sættes isoleringsrør på pinden, så den er lettere at holde på. Evt. kan pinden sættes fast til hånd og arm med velcro. -
Høreudfordringer
Stå/sid med solen og vinden i ryggen, når der gives beskeder. Der tales tydeligt.
-
Synsudfordringer
Fortæl udførligt hvad der sker og beskriv bål, natur, deltagere osv. Lad deltageren mærke på grej, ingredienser, dejen mm. undervejs.
Snobrød
Formål:
Formålet med aktiviteten er at lave og tilberede sit eget snobrød på pind over bål i naturen.
Forberedelse:
Ingredienser:
- Dej (8-10 stk.)
- 500 g. hvedemel (8 dl.) (evt. blandet mel)
- 1 tsk. salt (+ evt. ½ tsk. sukker)
- 1 pose tørgær eller en pakke gær (50 g.)
- Ca. 3 dl. vand
Lav en god bunke gløder
Bland evt. tør-ingredienser hjemmefra i en plasticpose med god plads til at dejen kan hæve. En ½-1 time før man vil bage brødet tilsættes vand lidt efter lidt, mens der æltes på posen med indhold, indtil dejen har den ønskede konsistens. Tilsæt løbende lidt vand. Når dejen er æltet sammen, så den ikke klæber på posen, er den klar. Slå en let knude på posen. Husk der skal være plads til at dejen kan hæve. Dejen hæver i ½ – 1 time evt. inde under tøjet eller i varmen nær bålet, hvis det er koldt. Når den er hævet til ca. dobbelt størrelse, er den klar til brug.
Husk god håndhygiejne.
Rekvisitter:
Mel, salt, gær, vand – evt. sukker, olie og fyld
Plasticpose eks. 8 liters
Snobrødspinde – afbarkede pinde, bambuspinde til blomster og lign.
Tørt brænde, optænding, tænder
Aktiviteten:
Trin 1: Klargør bålet og tænd det. Når der kun er gløder og ingen flammer er bålet klar til snobrød.
Trin 2: En lille klump dej rulles i hånden og sættes rundt om snobrødspinden. Lettest at bage, hvis selve snobrødet kun er 10 cm langt og 3-4 cm tykt.
Variationer:
Anvend andre dejtyper evt croissant dej eller anden dej, du kan købe.
Brødene kan bages i mange forskellige varianter f.eks. med sankede spiselige urter, blomster, bær og nødder iblandet dejen eller med fyld af tomatsalsa, chokolade, syltetøj, bær, ostetern, nødder mm.
Relaterede øvelser
-
Fladbrød over bål
Formål
Formålet med aktiviteten er at forme og bage fladbrød i naturen over bål.
GÅ TIL ØVELSE