Fremtidsscenariet

Fremtidsscenariet er en sjov måde at få en gruppe til at reflektere over fælles drømme, ønske og mål for fremtiden på. Formålet med aktiviteten er at beskrive vejen og processen hen til et mål. Samtidig skaber aktiviteten en god stemning, ved at starte med en legende tilgang med en følelse af samhørighed og succes.

Aktiviteten er god hvis I skal arbejde med en ny strategisk eller organisatorisk målsætning.

Antal deltagere: 6-20 deltagere

Aktiviteten:

Idéen er, at I starter med at besøge fremtiden, og her forestiller sig at en given målsætning er indfriet. Herfra begynder I baglæns at beskrive, hvordan I er nået til et ideelt forestillet scenarie. Fx: Vi har opnået at blive dygtige til at inkludere mennesker med handicap i vores tilbud og aktiviteter.

Start med et lille rollespil, hvor I åbner en flaske og skåler for jeres fælles bedrift.

Herefter startes der en mingling, hvor deltagerne bevæger sig rundt mellem hinanden og som det første lykønsker hinanden og hernæst giver deres blik på hvilke elementer, der har medvirket til jeres fælles sejr. Det kunne være spørgsmål som:

– Hvad har vi opnået undervejs?

– Hvad har vi været gode til?

– Hvilke udfordringer har der været?

– Hvad var det vigtigste skridt vi tog, for at komme hertil?

– Hvem har haft centrale roller i det, vi har opnået – og hvad var rollerne?

– Hvem har hjulpet os på vej?

– Hvilken modstand har vi mødt?

Herefter inviteres alle, der har lyst, til at træde op på en talerstol/scene, til at dele nogle af de perspektiver, der er kommet frem under minglingen.

Efter talerne går I tilbage til nutiden og tager talerne i betragtning. I kan stille yderligere spørgsmål, men ofte ligger mange svar i det, man forestiller sig at have opnået – herunder roller, opgaver, udfordringer osv.

Til sidst bliver I mere konkret og beslutter sig for hvilke konkrete handlinger og målsætninger, der er nødvendige for at tage de første skridt mod målsætningen.

Tips:

– Sørg for at der er en, der noterer undervejs eller filmer seancen.