Korte møder
-
Generelle tilpasninger
I kan lave aktiviteten, så man er sammen to og to. Så man mødes fire sammen. Så er I altid to om at svare på spørgsmålet, hvorfor det bliver mindre følsomt, hvis en deltager ikke har lyst eller kan svare på et spørgsmål.
-
Kognitive & psykosociale udfordringer
For nogen kan det være svært at se, hvem der er frie og holde et overblik, derfor kan I eventuelt lave en 'jeg er fri'-station, hvor man kan bevæge sig over til, når man er færdig med en "mødepartner" og mangler en ny. Så kan man møde sin nye mødepartner her og bevæge sig ud sammen i rummet igen.
-
Bevægelsesudfordringer
Tænk over at der er nok plads til, at deltagerne kan bevæge sig rundt mellem hinanden i fx kørestol. Hvis rummet er for smalt, kan I også lave aktiviteten på en lang række, hvor den ene række så hele tiden rykker en plads til højre efter hvert spørgsmål. Således kan aktiviteten også foregå siddende overfor hinanden ved et langt bord.
-
Synsudfordringer
Sørg for at deltageren kan få læst sit spørgsmål højt for den anden.
Korte møder
Forberedelse: Lav kort med spørgsmål på. Der skal være et til hver deltager.
Aktiviteten:
Alle skal have ét kort med et spørgsmål på. Alle spørgsmålene er forskellige, men tager alle udgangspunkt i at være positive og anerkendende.
Alle bevæger sig rundt på gulvet. Når klokken ringer mødes man en og en og stiller sit spørgsmål til den man ”holder møde” med. Når begge parter har stillet den anden et spørgsmål, bytter man kort, og finder en ny ’mødepartner’. Når man vifter med sit kort i luften kan de andre ’frie’ se, at man er ledig.
Eksempler på spørgsmål:
• Hvad gør dig rigtig glad?
• Hvad synes du udgør en god kollega/ven/holdkammrat ?
• Hvad kan du i dag, som du ikke kunne for et år siden?
• Hvad bliver du ofte rost for?
• Hvad er det bedste du har lært?
• Hvornår har du sidst oplevet, at dit samarbejde med andre gik godt?
• Hvad får dig til at grine?
Overvej om deltagerne selv skal have mulighed for at lave en række spørgsmål.