Dialogkort

Dialogkort er et redskab til arbejdet med inklusionskulturen og fællesskabet blandt deltagerne. Dialogkortene kan være med til at skabe et trygt rum til at tale om egne, andres og fællesskabets styrker.

Antal deltagere: 2 – 20

Forberedelse:

Print dialogkortene – brug eventuelt dem, vi har udviklet. Find dem her.

Aktiviteten:

Læg alle kortene ud på gulvet eller hæng dem op på væggen.

Start med at benytte kortene på aktiviteter – fx kan deltagerne finde de styrker, der var i spil i en aktivitet, som de lige har lavet.

Først når deltagerne er trygge ved begreberne, kan de begynde at tale om styrker hos hinanden og bruge dem på at styrke fællesskabet.

Fortæl deltagerne, at de altid skal tale gennem eksempler. Sig fx sætninger som ”du udviser mod, når du…” eller ”jeg synes, du var kreativ, da du…”.
Det er langt mere dialogfremmende og fortæller, hvad en deltager har opdaget og værdsætter ved den anden.

Brug aldrig begreberne negativt. Det kan være nærliggende, hvis en deltager fjoller for meget, at man så siger ”skru lige ned for din humor og glæde”.

Lad deltagerne finde deres egne styrker, når de er trygge ved kortene. Forklar at det ikke handler om at være styrken – fx være modig eller kreativ, men at det handler om, at man får energi og glæde, når man udviser mod eller har mulighed for fx at tænke og handle kreativt.

Tag en fælles snak, hvor alle fortæller, hvilket kort de selv har valgt og hvorfor.

Tips

– Brug evt. aktiviteten inden i skal til at sammensætte grupper, så styrkerne bliver fordelt.

– Sørg for at have en god systematik, når deltagerne skal sætte styrker på hinanden, så alle og ikke kun nogle får fine ord med på vejen.

– Vær opmærksom på at deltagerne godt kan være uenige i de styrker og begreber, de oplever hos sig selv og andre. Hav øje for at der ikke er nogen, der finder det ubehageligt. Og vær tydelig omkring, at der ikke er noget rigtigt eller forkert.