Optænding
-
Generelle tilpasninger
Informer grundigt, om hvad der skal ske. Brug en trin-for-trin billedvejledning, der viser selve processen. Vis rekvisitterne inden deltagerne skal bruge dem, så de ved, hvad de skal bruge og hvordan det ser ud.
-
Kognitive & psykosociale udfordringer
Forbered deltagerne på, hvad der skal ske ved at orientere deltagerne grundigt om de 10 h’er. De 10 h'er hjælper deltagerne, så de ved hvad de skal lave, hvorfor, hvordan og hvor. Samt hvor længe, hvornår på dagen/ugen, med hvem, hvor meget (mængden) og hvad de skal bagefter aktiviteten.
I denne aktivitet kan det især være godt at understrege, hvad deltageren skal lave og med hvilke rekvisitter. Det kan også være godt at understrege, hvem deltageren er sammen med, om de er sammen to og to eller i en gruppe, samt hvor mange optændingsdele de skal lave. -
Bevægelsesudfordringer
Aviserne kan krølles sammen i hånden til en lille kugle, som vendes i stearin.
-
Høreudfordringer
Lad deltageren sidde, så processen er nem at se, høre og følge med i.
-
Synsudfordringer
Lad deltagerne føle på de forskellige materialer (avispapir, snor og stearin) og hjælp med forklaring af fremstillingen af optænding, måske ved hjælp af en taktil og fysisk guidning.
Optænding
Formål:
Formålet med aktiviteten er, at deltageren lærer at lave sin egen optænding til et bål af genbrugsmaterialer. Derudover lærer deltageren om genbrug af materialer.
Forberedelse:
Find et egnet sted udendørs, hvor der er læ og ly for eventuel blæst eller regnvejr. En bålhytte er perfekt til dette.
Rekvisitter:
Aviser eller pap, stearin, gryde, brænde, foliebakke eller bagepapir, snor.
Aktiviteten:
Trin 1: Kom stearinstumperne i en gryde. De kan smeltes over bålet.
Trin 2: En avisside foldes 3 gange på langs. Derefter foldes avisen, som en bred musetrappe. Bind et stykke snor om.
Trin 3: Gryden tages af bålet, når stearinen er smeltet. Kom forsigtigt den sammenbundne avis fra trin 2 ned i stearinen. Brug to tynde træpinde til at at vende den i stearinen med. Tag avisen op med træpindene og læg den i en foliebakke eller på et stykke bagepapir.
Disse kan opbevares i en pose, til man skal i skoven og lave bål.
Trin 4: Når I er færdige med at lave stearinbomber eller vifter, så lad det sidste stearin stivne i gryden til næste dag. Det er nemt at få ud og gryden er lettere at gøre ren, når stearinen er stivnet. Gem stearinrester til næste gang, I vil lave optænding.
Variationer:
Smelt stearinen i et Trangria køkken. Det kan stå på et bord og alle kan være med.
Relaterede øvelser
-
Pagodebål
Formål
Formålet med aktiviteten er at lære, hvordan et pagodebål bygges op. Bålet kan give varme, hygge og nærhed og har til formål at skabe et naturligt samlingssted for gode historier og madlavning.
GÅ TIL ØVELSE