Pagodebål
-
Generelle tilpasninger
Informer grundigt, om hvad der skal ske. Brug en trin-for-trin billedvejledning, der viser selve processen.
-
Kognitive & psykosociale udfordringer
Forbered deltagerne på, hvad der skal ske ved at orientere deltagerne grundigt om de 10 h’er. De 10 h'er hjælper deltagerne, så de ved hvad de skal lave, hvorfor, hvordan og hvor. Samt hvor længe, hvornår på dagen/ugen, med hvem, hvor meget (mængden) og hvad de skal bagefter aktiviteten.
I denne aktivitet kan det især være godt at understrege, hvad de skal lave med en trin-for-trin illustration eller piktogrammer og hvor de skal lave bålet - om det er et individuelt bålsted eller sammen med andre eller en bålhytte. -
Bevægelsesudfordringer
Der findes forskelligt grej, som er let for deltagere med fysisk funktionsnedsættelse at anvende, når man skal flække brænde. Eksempelvis:
En kindlingcracker og gummihammer
En stavflækker og murbalje
Sørg for at deltageren i kørestol sidder godt for grejet, så vedkommende bedst kan udnytte sine kræfter/egenvægt enten foran kørestolen eller med siden til grejet.
Sørg for at få grejet (eks. kindlingcrackeren) op på noget (eks. en stub, palle eller huggeblok) og stå sikkert og fast (sømmes eller skrues evt. fast), så der er god arbejdshøjde og kræfterne kan udnyttes optimalt. Benyt evt. sækkestol, strandstol, trekker chair, stabilo pude eller lignende så deltageren med støtte kan komme tæt på bålet. Hvis deltageren sidder i kørestol, så sørg for et bål, der passer i højden. -
Synsudfordringer
Lad deltagerne føle på de forskellige størrelser brænde, optænding mm., grejet til at flække bålet og stedet grejet placeres og hjælp med forklaring af og taktil og fysisk guidning af opbygning af bålet.
Pagodebål
Formål:
Formålet med aktiviteten er at lære, hvordan et pagodebål bygges op. Bålet kan give varme, hygge og nærhed og har til formål at skabe et naturligt samlingssted for gode historier og madlavning.
Forberedelse:
Pagodebål kan benyttes selvom underlaget er fugtigt.
Pak en pose med:
– 4 – 5 stykker tørt brænde, helst uden knaster, så de er nemmere at flække.
– Småpinde til optænding. Så er I sikre på at kunne tænde bål, hvis der ikke er optænding at finde i skoven.
– Køb evt. en sæk brænde og en sæk optændingspinde hos tømmerhandlen. Det er klart til brug, da brændet er tørt og nemt at flække.
Rekvisitter:
Kindling cracker, gummihammer og/eller – 1 økse, 1 sav – evt. stavflækker og murbalje.
Optænding evt. hjemmelavede stearinbombe, tændstikker eller lighter.
Aktiviteten:
Trin 1: Start med at samle grene, pinde og kviste i skoven.
Trin 2: Byg bålet således: Sav eller knæk grene i længder af ca 30 cm. Flæk de tykke grene eller brændestykker ned i stykker af max 4 cm i diameter. Byg nu bålet op ved at lægge de fugtigste og tykkeste pinde nederst i 3 – 4 lag brænde på tværs af hinanden – husk luft mellem pindene.
Trin 3: Ovenpå her bygges et lille optændingsbål af små pinde og kviste. Placer stearinbomben øverst og tænd den. Dette bål brænder oppefra og ned. Det gør, at det brænder langsommere og holder længere.
Trin 4: Sav og flæk ekstra brænde, så I kan vedligeholde bålet. Det I får til overs, kan I tage med hjem og medbringe til start, næste gang I skal i skoven.